Догађаји

ЗНАЧАЈНИ ДОГАЂАЈИ У школској 2021/22. год.

ТАМАРИНА ЈЕ РЕПУБЛИЧКА БРОНЗА

Прошлог викенда је у Бањој Луци одржано републичко такмичење у гимнастици, на коме су наступила три наша ученика. У старијој узрасној категорији, од 6. до 9. разреда, нашу школу су са солидним успјехом представљали Милица Пено на греди и Бојан Бачић у прескоку. Мађутим, најуспјешнија је била Тамара Бркић, ученица 4. разреда, која је у млађој узрасној категорији, у дисциплини греда, освојила бронзу.

Наставник, који је наше ученике водио на такмичење, је Душко Врач, док им је тренер Милован Бардак. Тамарин узор је млади тренер Матеа Видић која је такођер, за нашу школу освојала медаље у дисциплини – греда.

Честитамо свим учесницима такмичења и наставницима. Тамара, браво!

 

ШКОЛА БОГАТИЈА ЗА 15 НОВИХ ЛАПТОПА

20/05/2022

Наша Школа је добила на поклон 10 нових лаптопа који својом конфигурацијом у потпуности задовољавају потребе наставног процеса. Ово је изузетан поклон који ће значајно обогатити и унаприједити квалитет рада ученика и наставника наше Школе и долази од дародавца – појединца широког срца.

Поред ових 10, као и 5 нових лаптопа, који су прије 2 мјесеца донирани од стране Министарства просвјете и културе, те уз десетак половних квалитетних лаптопа, који су још од почетка школске године у функцији, наша Школа се значајно опремила и унаприједила у технолошком смислу за наредну школску годину. Уз већ постојећих 10 LCD телевизора и двије SMART табле ово ће значајно обогатити и унаприједити квалитет наставног процеса.

Сљедећи задатак нам је да у наредном периоду преосталих десетак учионица опремимо са 55 инчним ЛЦД телевизорима. Позивамо потенцијалне дародавце да нашим полазницима учине основно образовање квалитетнијим и занимљивијим.

ПОСЈЕТА ДЈЕЦЕ “БЕЛОГ АНЂЕЛА”

20/05/2022

Старија вртићка група Јавне установе предшколства “Бели анђео” учећи о занимањима људи обишла је и нашу школу. Наши будући другари су кратко боравили код нас и видјели како ће им бити у септембру када започну своје основношколско образовање. Весело су обилазили другаре у учионицама и разним просторијама у пратњи својих добро познатих васпитачица Марјане и Маре те се нису плашили. Надамо се да ће бити једнако раздрагани и кад постану првачићи.

ПРИЈЕМ ЗА УЧЕСНИКЕ РЕПУБЛИЧКИХ ТАКМИЧЕЊА

19/05/2022

Данас је руководство наше школе угостило републичке такмичаре секције саобраћаја и гимнастике. Пријему су присуствовали ученици саобраћајне екипе: Дуња Марковић, Теодора Дуроња, Данило Жижак и Габриел Насуп и наставница Драженка Топић, али и гимнастичари: Милица Пено, Бојан Бачић и Тамара Бркић, тренер Милован Бардак и наставник Душко Врач.

Директор школе је истакао значај њихових добрих резултата за углед наше школе те им пожелио успјех на предстојећим републичким такмичењима.

05/05/2022

Данас су у току 5. часа у холу Школе за ученике 3. и 4. разреда војници Пољског батаљона ЕУФОР-а одржали лекцију о опасностима од мина заосталих из посљедњег рата. Водитељ активности је била преводилац Сњежана Савић Благојевић која је и разговарала са дјецом о овој опасности. У уводном обраћању је истакла да су подручја око ријека најугроженија и да ту треба бити врло пажљив. Ученици су погледали и кратки видео материјал прилагођен дјеци млађег школског узраста.

НАШИ ПРВИ НА ТАКМИЧЕЊУ У САОБРАЋАЈУ НА РЕГИОНАЛНОМ

У суботу 30. 4.2022. год. одржана су регионална такмичења из српског језика и саобраћајне културе.

Јелена Пантић и Тиа Шљука (7-3) учествовале су на регионалном такмичењу из српског језика. Ученице су показале завидно знање и оствариле добар успјех.

Теодора Дуроња (4-4), Дуња Марковић (6-3), Данило Жижак (5-2) и Габриел Насуп (5-2) учествовали су на регионалном такмичењу “Дјеца у саобрачају”. У екипном такмичењу, именовани ученици су заузели прво мјесто и пласирали се на републичко такмичење, које ће се одржати 30. маја у Источном Новом Сарајеву. У појединачним такмичењима сви ученици су се окитили медаљама. Данило Жижак је заузео прво мјесто, а Габриел Насуп треће у категорији дјечака. Теодора Дуроња је заузела друго мјесто, а Дуња Марковић треће мјесто у категорији дјевојчица.

Честитамо свим ученицима и њиховим менторима на добрим резултатима, а побједницима желимо пуно успјеха на републичком такмичењу.

ТИМОФЕЈ ГАЛИЦКИJ, АПСОЛУТНИ ПОБЈЕДНИК РЕПУБЛИЧКОГ ТАКМИЧЕЊА ИЗ РУСКОГ ЈЕЗИКА

Прошле суботе, 9. априла, на Филолошком факултету у Бањој Луци одржано је републичко такмичење из руског језика. На овом такмичењу наступила су два наша ученика 9. разреда – Јустин Теофиловић и Тимофеј Галицкиј.

У конкуренцији 22 најбоља ученика из Републике Српске из 18 школа, најбољи апсолутни резултат остварио је ученик наше школе Тимофеј Галицкиј. Уједно, тиме је Тимофеј најбољи и на листи ученика који потичу са руског говорног подручја, или су дуже времена провели на овом говорном подручју. Ово значи да наша школа има најбољег ученика у Републици Српској из руског језика.

На листи нематерњег језика, Јустин Теофиловић је освојио солидно 9. мјесто.

Ученике је за такмичење припремао и на такмичење водио наставник руског језика – Мирослав Маринковић.

ИЗВЈЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА ШКОЛСКИХ ЕКИПА НА РЕГИОНАЛНИМ ТАКМИЧЕЊИМА У СПОРТУ

Током мјесеца марта и априла проведена су спортска такмичења на регионалном нивоу. Нашу школу су на овим такмичењима представљали футсалери, кошаркаши, рукометашице и рукометаши, атлетичарке и атлетичари, те гимнастичарке и гимнастичари.

На регионалном такмичењу у футсалу (малом фудбалу), које је одржано у Осјечанима, начи дјечаци нису имали спортске среће. Већ у првом кругу такмичења сусрели су се са екипом школе из Модриче, која је, касније се испоставило, била финалиста турнира. Екипа наше школе је, у конкуренцији девет учесника, на овом такмичењу освојила 5.мјесто. Ову екипу је на такмичењу водио професор физичког васпитања – Душко Врач.

Нашој мушкој кошаркашкој екипи, на такмичењу које је одржано у Теслићу, треће мјесто и бронзана медаља измакла је за мало, због недостатка спортске среће, па су морали да се задовоље четвртим мјестом. На такмичењу је учествовало 6 школа. Екипу је на такмичењу водила професорица физичког васпитања – Ивана Живковић.

У Теслићу је одржано и регионално такмичење у рукомету. И мушка и женска екипа наше школе у коначним пласманима поновили су резултате као и кошаркаши,и тако заузели четврто мјесто. Обје екипе на овом такмичењу водио је професор физичког васпитања Горан Лукић.

У овом граду одржано је и такмичење у атлетици, на коме су учествовала четворо такмичара наше школе. У мушкој конкуренцији Драган Жарић је учествовао је у дисциплини 800 метара, а Бојан Дуроња у скоку у даљ. У женској конкуренцији нашу школу су представљале Милана Продић у дисциплини 100 метара, а Милица Пено је трчала на дистанци 800 метара. На овом такмичењу наши такмичари су имали мало више спортске среће, па су тако Милица Пено и Драган Жарић у својим дисциплинама освојили по треће мјесто и бронзане медаље. Ове ученике на такмичењу је водио професор ФВ – Душко Врач.

Највише спортске среће имали су гимнастичари, који су на такмичењу у Добоју били веома бројна екипа. На овом такмичењу нашу школу је представљало чак 19 такмичара у мушкој и женској конкуренцији, а такмичење је било подијељено на млађи узраст (узраст разредне наставе) и средњи узраст (узраст предметне наставе). У конкуренцији узраста од 6. до 9. разреда, у дисциплини прескок, Бојан Бачић је освојио 3. мјесто. У истој узрасној конкуренцији, у дисциплини греда, Милица Пано је освојила друго мјесто. У конкуренцији узраста од 2. до 5. разреда, такође у дисциплини греда, Тамара Бркић је била најбоља, и освојила је златну медаљу. Тамара Бркић, Милица Пено и Бојан Бачић су стекли право да се такмиче на републичком такмичењу. И на овом такмичењу екипу је водио професор ФВ Душко Врач.

АКТИВНОСТИ САВЈЕТА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА

Данас су чланови Савјета за безбједност саобраћаја Општине Брод за наше најмлађе другаре припремили занимљиво предавање и квиз са наградама о безбједности учесника у саобраћају. Са дјецом су се дружили наш сарадник за питања саобраћаја Жељко Шаиновић и радник Општине Брод Бојан Поповић. Било је живо и поучно. Првачићи су као успомену на ово дружење, али и као подстицај да и даље уче о саобраћају, добили сликовницу и бојанку.

ВОДИЧ КРОЗ ЗАНИМАЊА

This image has an empty alt attribute; its file name is %D0%9F%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%82-%D0%92%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%87-%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%B7-%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%9A%D0%B0-724x1024.jpg

МИЛИЦА И ДРАГАН ТРЕЋИ НА РЕГИОНАЛНОМ

Наши ученици Милица Пено из 8-3 и Драган Жарић из 9-4 су данас освојили бронзане медаље на регионалном такмичењу у атлетици. Такмичили су се у трчању на 800 m свако у својој конкуренцији. Ученицима честитамо као и наставнику Душку Врачу.

УРУЧИЛИ СМО ДИПЛОМЕ НАЈБОЉИМА

ШКОЛСКА ТАКМИЧЕЊА

ПРАВОСЛАВНА ВЈЕРОНАУКА

МЈЕСТО ИМЕ И ПРЕЗИМЕ УЧЕНИКА
1. Јелена Трифуновић
2. Нина Ружојчић
3. Анђела Василић

МАТЕМАТИКА – 7. РАЗРЕД

МЈЕСТО ИМЕ И ПРЕЗИМЕ УЧЕНИКА
1. Јелена Пантић
2. Тамара Јаћимовић
3. Сандра Ђорђић

МАТЕМАТИКА – 8. РАЗРЕД

МЈЕСТО ИМЕ И ПРЕЗИМЕ УЧЕНИКА
1. Лана Бркић
2. Јована Гавриловић
3. Сташа  Дакић

МАТЕМАТИКА – 9. РАЗРЕД

МЈЕСТО ИМЕ И ПРЕЗИМЕ УЧЕНИКА
1. Владимир Ракић
2. Јустин Теофиловић
3. Сара Чикојевић

РУСКИ ЈЕЗИК

МЈЕСТО ИМЕ И ПРЕЗИМЕ УЧЕНИКА
1. Ана Плавшић
2. Јустин Теофиловић
3. Владимир Ракић

Ученик Тимофеј Галицкиј (9-3) се пласирано на регионално такмичење ван конкуренције.

СРПСКИ ЈЕЗИК

МЈЕСТО ИМЕ И ПРЕЗИМЕ УЧЕНИКА
1. Јелена Пантић
2. Тиа Шљука
3. Тамара Јаћимовић

ФИЗИКА – 7. РАЗРЕД

МЈЕСТО ИМЕ И ПРЕЗИМЕ УЧЕНИКА
1. Ивона Ивановић
2. Тамара Јаћимовић
3. Александар Николић

ФИЗИКА – 8. РАЗРЕД

МЈЕСТО ИМЕ И ПРЕЗИМЕ УЧЕНИКА
1. Сташа Дакић
2. Лана Бркић
3. Алексеј Бачић

ФИЗИКА – 9. РАЗРЕД

МЈЕСТО ИМЕ И ПРЕЗИМЕ УЧЕНИКА
1. Владимир Ракић
2. Ана Плавшић
3. Јустин Теофиловић

РЕЦИТОВАЊЕ – РАЗРЕДНА НАСТАВА

МЈЕСТО ИМЕ И ПРЕЗИМЕ УЧЕНИКА
1. Зорана Зечевић
2. Софија Сандић
3. Михаел Ђурђевић

РЕЦИТОВАЊЕ – ПРЕДМЕТНА НАСТАВА

МЈЕСТО ИМЕ И ПРЕЗИМЕ УЧЕНИКА
1. Анђела Васић

ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ САОБРАЋАЈНЕ КУЛТУРЕ – ДЈЕВОЈЧИЦЕ

МЈЕСТО ИМЕ И ПРЕЗИМЕ УЧЕНИКА ШКОЛА
1. Дуња Марковић ЈУ ОШ „Свети Сава“
2. Теодора Дуроња ЈУ ОШ „Свети Сава“
3. Андреа Мрђа ЈУ ОШ „Свети Сава“

ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ САОБРАЋАЈНЕ КУЛТУРЕ – ДЈЕЧАЦИ

МЈЕСТО ИМЕ И ПРЕЗИМЕ УЧЕНИКА ШКОЛА
1. Данило Жижак ЈУ ОШ „Свети Сава“
2. Габриел Насуп ЈУ ОШ „Свети Сава“
3. Томислав Жижак ЈУ ОШ „Свети Сава“

ОПШТИНСКА ТАКМИЧЕЊА

МАТЕМАТИКА – 7. РАЗРЕД

МЈЕСТО ИМЕ И ПРЕЗИМЕ УЧЕНИКА ШКОЛА
1. Тамара Јаћимовић ЈУ ОШ „Свети Сава“ Брод
2. Јелена Пантић ЈУ ОШ „Свети Сава“ Брод
3. Кристијан Марковић ЈУ ОШ „Лијешће“ Лијешће

МАТЕМАТИКА – 8. РАЗРЕД

МЈЕСТО ИМЕ ИПРЕЗИМЕ УЧЕНИКА РАЗРЕД
1. Лана Бркић ЈУ ОШ „Свети Сава“ Брод
2. Јована Гавриловић ЈУ ОШ „Свети Сава“ Брод
3. Јована Џабић ЈУ ОШ „Лијешће“ Лијешће

МАТЕМАТИКА – 9. РАЗРЕД

МЈЕСТО ИМЕ И ПРЕЗИМЕ УЧЕНИКА РАЗРЕД
1. Владимир Ракић ЈУ ОШ „Свети Сава“ Брод
2. Јустин Теофиловић ЈУ ОШ „Свети Сава“ Брод

ФИЗИКА – 7. РАЗРЕД

МЈЕСТО ИМЕ И ПРЕЗИМЕ УЧЕНИКА ШКОЛА
1. Тамара Јаћимовић ЈУ ОШ „Свети Сава“
2. Ивона Ивановић ЈУ ОШ „Свети Сава“

ФИЗИКА – 8. РАЗРЕД

МЈЕСТО ИМЕ И ПРЕЗИМЕ УЧЕНИКА ШКОЛА
1. Лана Бркић ЈУ ОШ „Свети Сава“Брод
2. Марина Јосић ЈУ ОШ „Лијешће“
3. Сташа Дакић ЈУ ОШ „Свети Сава“Брод

ФИЗИКА – 9. РАЗРЕД

МЈЕСТО ИМЕ ИПРЕЗИМЕ УЧЕНИКА ШКОЛА
1. Ана Плавшић ЈУ ОШ „Свети Сава“
2. Јелена Броћило ЈУ ОШ „Лијешће“
3. Владимир Ракић ЈУ ОШ „Свети Сава“

ИНФОРМАТИКА – 9. РАЗРЕД

МЈЕСТО ИМЕ ИПРЕЗИМЕ УЧЕНИКА ШКОЛА
1. Јустин Теофиловић ЈУ ОШ „Свети Сава“ Брод
2. Владимир Ракић ЈУ ОШ „Свети Сава“ Брод

СРПСКИ ЈЕЗИК – 7. РАЗРЕД

МЈЕСТО ИМЕ И ПРЕЗИМЕ УЧЕНИКА ШКОЛА
1. Јелена Пантић ЈУ ОШ „Свети Сава“
2. Тиа Шљука ЈУ ОШ „Свети Сава“
3. Кристијан Марковић ЈУ ОШ „Лијешће“

ПРАВОСЛАВНА ВЈЕРОНАУКА – 6. РАЗРЕД

МЈЕСТО ИМЕ И ПРЕЗИМЕ УЧЕНИКА ШКОЛА
1. Нина Ружојчић ЈУ ОШ „Свети Сава“
2. Кристина Јосић ЈУ ОШ „Лијешће“
3. Јелена Трифуновић ЈУ ОШ „Свети Сава“

ТАКМИЧЕЊЕ У РЕЦИТОВАЊУ – РАЗРЕДНА НАСТАВА

МЈЕСТО ИМЕ И ПРЕЗИМЕ УЧЕНИКА ШКОЛА
1. Софија Сандић ЈУ ОШ „Свети Сава“
2. Зорана Зечевић ЈУ ОШ „Свети Сава“
3. Емилија Алексић ЈУ ОШ „Лијешће“

ТАКМИЧЕЊЕ У РЕЦИТОВАЊУ – ПРЕДМЕТНА НАСТАВА

МЈЕСТО ИМЕ И ПРЕЗИМЕ УЧЕНИКА ШКОЛА
1. Анђела Васић ЈУ ОШ „Свети Сава“
2. Ивана Јаћимовић ЈУ ОШ „Лијешће“
3. Анђела Јелић ЈУ ОШ „Лијешће“

КОДИНГ КЛУБ

У нашој школи већ неколико мјесеци постоји Клуб кодирања. То је секција коју воде наставник Далибор Вукман и наставница Драженка Топић. У учењу програмирања учествују ученици 5. и 6. разреда, у два термина. Уче програмирање микробит уређаја који може да исписује жељени текст, пушта музику и још по нешто што знају полазници Клуба кодирања. Кажу да је забавно.

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ОСНОВНИХ ШКОЛА У ФОЛКЛОРУ

У понедјељак, 14. марта, у амфитеатру наше Школе одржаће се такмичење основних школа наше Општине у фолклорном стваралаштву. Такмичарски ансамбли обадвије школе ће се представити са 15-оминутним кореографијама, које ће се вредновати према критеријумима прописаним од стране Републичког педагошког завода Републике Српске. Ово је први пут да се организује такмичење основних школа Републике Српске у фолклорном стваралаштву. Побједнички ансамбл ће представљати нашу Општину на регионалној смотри фолклорног стваралаштва, којој ће бити домаћин Основна школа „Радоје Домановић“ у Великој Буковици код Добоја.

Треба рећи да је ово, у ствари, такмичење подмладака два КУД-а из Брода и Лијешћа, за које наступају ученици ове двије школе.

Док стручни жири буде вијећао ко ће бити бољи, у ревијалном и забавном програму ће се представити млађи ученици ових школа, који су уједно и најмлађи чланови ових КУД-ова. Осим тога присутнима ће се представити и три ученика наше школе са по једном пјесмом које ће изводити уз помоћ матрице, а представиће се и новоформирани школски оркестар. Овај такмичарско-забавни програм предвиђено је да почне у 18,30 час.

ИЗГРАЂЕНА ПОЗОРИШНА БИНА У ШКОЛСКОМ АМФИТЕАТРУ

У циљу стварања што бољих и свеобухватнијијих услова за рад наше Школе, почетком марта у школском холу, дијелу намијењеном за академске, друштвене и културно-забавне активности, урађена је платформа, која представља бину или позорницу.

Званична промоција овог садржаја уприличена је 7. марта, приликом реализације приредбе, коју су реализовали наши ученици поводом Дана жена.

Већ на самој приредби препознато је колико је овај садржај допринио прегледности приредбе, а тиме и квалитету њене реализације.

Ово је почетак оспособљавања овог импровизованог амфитеатра који ће се у неком догледном времену даље опремати у просторном и техничком смислу.

Смисао овог простора је да наши ученици имају боље услове за креативно изражавање својих склоности и надарености кроз приредбе, драмске приказе, музичке и ритмичке програме. Исто тако, смисао овог простора је и у томе да наши ученици могу да погледају позоришне представе, да се пројектују видео материјали или филмови, да се одржавају ученичке радионице, јавне дискусије, као и групна и колективна едукативна предавања. Ово је простор који ће у сваком тренутку бити ученицима на располагању за све креативне активности које буду производ њихове иницијативе.

ШКОЛА ДОБИЛА ПЕТ НОВИХ ЛАПТОПА

Министарство просвјете и културе Републике Српске, уз подршку УНИЦЕФА, у једном дијелу основних школа Републике Српске проводи пројекат „Јачање социјалне и здравствене заштите као одговор на пандемију КОВИД 19 у БиХ“. Овим пројектом је обухваћена и наша Школа.

Увод за то било је тренутно дефинисање информационо-комуникационих технолошких (ИКТ) могућности одабраних школа. С обзиром да се наша Школа, властитим средствима, већ раније значајно опремила одређеним ИКТ предусловима, умрежавањем централног објекта као и подручних школа интернет мрежом и Wi Fi сигналом, предуслови за развој овог пројекта су били веома добри.

Поред већ постојећих рутера, добили смо још један рутер који квалитетним бежичним сигналом покрива зборницу. Уз то добили смо још 5 нових и веома квалитетних лаптопа. Пошто наставници већ имају добре услове за административно вођење електронских дневника, ови лаптопи ће, поред већ постојећих лаптопа распоређених у разредној настави, усмјерити на унапређење наставног процеса код већ постојеће ИКТ опреме у медијатеци, учионицама опремљеним СМАРТ таблама, као и подршку мобилном СМАРТ пројектору, који се користе у предметној настави. Школа ће и даље наставити да унапређује ИКТ услове за осавремењавање наставног процеса, како кроз овај прокат, тако и короз друге активности које могу да се надовежу у овом правцу.

ОБИЉЕЖИЛИ СМО ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

У понедјељак 21.2.2022. год. смо заједно са својим колегама из Основне школе “Лијешће” и Средње школе “Никола Тесла” обиљежили Свјетски дан матерњег језика у организацији ЈУ Народна библиотека “Бранко Ћопић”.

Нашу школу су у овом колажу ученичких говора и рецитација представљали ученици из рецитаторских секција учитељица Санеле Видић и Санеле Ђурић, ученице Оља Дејан и Вања Стоканић са својим пјесмама те ученица 8. разреда Јована Плавшић која је говорила о нашем бившем суграђанину Сими Лукину Лазићу.

ДОЛАЗАК ДЈЕЦЕ СА КОСОВА

Крајем јуна ове године, у склопу пројекта „Спојимо дјецу Космета и Републике Српске“, у Брод поново долазе дјеца из ове јужне српске покрајине. Ово је десета година како се овај пројекат проводи у Републици Српској, а наша Општина и наша Школа пети пут дочекују малишане са Косова и Метохије.Долазе нам дјеца узраста од 11 до 14 година, и у Броду ће боравити у периоду од 25. јуна до 2. јула. До сада смо се показали као хумани људи и изузетни домаћини. Значајан дио наших породица и њихове дјеце, непосредно или посредно, имају искуства код пријема гостију са Космета из претходних година. Породице које су до сада примале ову дјецу знају колика је њихова захвалност за поклоњених 7 дана слободе.Сви они који имају жеље и могућности да у наведеном периоду угосте ову дјецу, могу да назову на број 053/610-173 (секретар Школе), гдје ће добити информације како да преузму и попуне изјаву о пријему. Покажимо и овај пут да смо племенита средина.

ЗАБРАЊЕНА ЗЛОУБОТРЕБА МОБИЛНИХ ТЕЛЕФОНА

Због досадашњег лошег искуства, и спорадичних појава које још увијек нису узеле великог маха, руководство ове Школе изражава спремност и одлучности да се сузбију лоше намјере појединих ученика или група према другим ученицима, наставницима и другим запосленим лицима у овој Школи. У задње вријеме је посебно присутна појава употребе и злоупотребе мобилних телефона и других сличних уређаја, чиме се крши прописана регулатива, која ово третира као тежу повреду дужности ученика. 

Законом о основном васпитању и образовању и Етичким кодексом за раднике и ученике основних школа Републике Српске, школским Статутом, Правилником о дисциплинској и материјалној одговорности ученика, Кодексом о понашању ученика и Правилником о кућном реду Основне школе „Свети Сава“ Брод регулише се употреба и злоупотреба мобилних телефона и сличних уређаја, из чега произилази важећи и обавезујући обједињен став, који гласи:

За вријеме наставе забрањено је приказивање, употреба и злоупотреба мобилних телефона и уређаја који имају сличне могућности, затим снимање видео материјала за вријеме боравка у школи, као и јавна дистрибуција тих материјала.

Кршење ове регулативе сматра се ТЕЖОМ ПОВРЕДОМ ДУЖНОСТИ УЧЕНИКА.

На основу упоришта у поменутој регулативи, Наставничко вијеће и Савјет родитеља ове Школе већ раније су донијели усаглашене одлуке да се, у случају непоштовања ове регулативе, мобилни или слични уређаји који се, као приказани уоче код ученика за вријеме наставе, одузимају од стране наставника или других службених лица Школе. Одузети уређаји ће се вратити родитељима уз уручење Рјешења о изрицању васпитно-дисциплинске мјере, која је предвиђена за теже повреде дужности ученика.

Ово има за циљ да се, на основу прописане регулативе, спречавањем употребе поменутих уређаја сузбије било какав вид узнемиравања радника или других ученика ове Школе. Узнемиравањем се сматра свако непримјерено понашање или дјеловање према другим лицима, са циљем повреде личног достојанства и ометања у обављању радних задатака, што се злоупотребом ових уређаја неколико пута и десило.

Наставници ће, убудуће, сходно својим процјенама, на својим часовима предузимати дозвољене мјере у циљу спречавања ових појава или намјера. То подразумијева да се, по захтјеву наставника са клупа у торбе уклањају сви непотребни садржаји за које наставник процијени да нису потребни за тај.

Ово подразумијева и право наставника да се, приликом писмених провјера знања, сви остали садржаји испод клупе ставе у торбе, а торбе одложе у један дио учионице, да не би оптерећивали ученике приликом израде писмених провјера знања. Током писмених провјера знања на клупама могу бити само наставна помагала која наставник одобри. Сви недозвољени садржаји ће бити одузети и враћени родитељима на начин како је то у претходном дијелу текста већ образложено.

Наставник је искључиво одговоран за организацију рада на свом часу, и обавезан је да примјеном дозвољених мјера сузбије намјеру или покушај ометања осталих ученика у обављању својих радних задатака, или угрожавања личног достојанства, или достојанства било ког ученика.

КОД НАС “МИРКА” -поучна представа о безбједности дјеце у саобраћају

Агенција за безбједност саобраћаја РС је припремила представу којом учи дјецу млађег школског узраста безбједном понашању у саобраћају. Представа се изводи у школама широм Републике Српске, а изводе је млади глумци Драгана Илић као Мирка и Светозар Бабић као Мирко. Ова представа је изведена и у сарадњи са Општином Брод.

Дјеца су веома позитивно реаговала на глумце и тему иако им је она већ прилично добро позната захваљујући раду нашег сарадника полицајца Жељка Шаиновића. Глумци су били надахнути дјечијом слободом и отвореношћу те су се веома потрудили. На крају представе свако је дијете добило “дозволу за пјешаке” у виду сликовнице “10 лекција које живот значе”. Представи су присуствовала дјеца из група Продуженог боравка и Јутарњег чувања.

РЕЗУЛТАТИ ЂАЧКОГ КРОСА

У сриједу, 13.10.2021.године ученици осмих и деветих разреда су учествовали у уличној трци поводом Октобарских свечаности. Ученици су постигли сљедеће резултате:

Дјевојчице:

1.мјесто – Милица Петковић (8-1)

2.мјесто – Анђела Јелић – ОШ “Лијешће”

3.мјесто – Милана Продић (8-3)

Дјечаци:

1.мјесто – Драган Жарић (9-4)

2.мјесто – Предраг Пантић – ОШ “Лијешће”

3.мјесто – Павле Марковић (9-4)

Честитамо ученицима на оствареним резултатима! 

ИЗЛОЖБЕ КОД НАС

Поводом Дјечије недјеље, која се у свијету обиљежава у првој седмици октобра, у нашој школи се разговарало и учило о дјечијим правима и обавезама. Савјет ученика је своје креације испољио на папиру, петаци су писали радове на тему, а првачићи су своја права нацртали. Резултати рада су веома занимљиви и изложени су у холу Школе. Мото овогодишње Дејчије недјеље је гласио “Заједно можемо све”, а организатор активности је психолог Надежда Ристановић.

Још једна изложба се могла 7. и 8. октобра погледати у холу Школе. То је изложба везана за прославу Дана општине, односно за Октобарске свечаности слободе. Изложба се састојала од ликовних радова ученика Школе са мотивима Града. Изложени су били и литерарни радови на тему слободе и њеног значаја за нас. Дио изложбе је изведен у сарадњи са ЈУ Народна библиотека “Бранко Ћопић” те су изложене збирке пјесама ратних пјесника, чланова књижевног клуба “Светосавска реч”, насталих у Броду у периоду 1992 – 95. Могла се погледати и књига “Командант без потребе” генерала Славка Лисице у којој је описано ослобађање Брода октобра 1992. Такођер, могле су се погледати и фотографије разрушених предузећа и установа тада снимљених. Изложба је имала и мултимедијални садржај који се састојао од ратног видео снимка, звучног новинарског прилога Живка Савковића о ослобођењу града и снимка дроном садашњег Брода.

За дјецу од 1. до 3. разреда изложба је постављена у библиотеци и имала је антиратни карактер на тему “Док се двоје туку, трећи користи”.

ИМЕЈЛОВИ НАСТАВНИКА ПРЕДМЕТНЕ НАСТАВЕ

Дарко Божић   darkobozic80@gmail.com

Душко Врач    duskovrac88@gmail.com

Иван Димитров  ivandimitrov1@hotmail.com

Небојша Винкета  vinketa1008@gmail.com

Станислав Видић    stanislav_vidic82@yahoo.com

Марија Кокић – Пречаница   sedmi1onl@gmail.com

Наташа Марковић   hemija.skola@yahoo.com

Божица Стјепановић   bobastjepanovic62@gmail.com

Далиборка Ријић   daliborkarijic@yahoo.com

Александар Ракичевић   a.rakicevic@gmail.com

Станислава Дујанић   stanislavadujanic1@gmail.com

Мирела Челар   mirela.celar@gmail.com

Дражена Стојковић   drazena.stojkovic@googlemail.com

Гордана Асентић   gogaasentic@gmail.com

Смиља Гојковић   sgojkovic1965@gmail.com

Биљана Ковачевић  kovacevicbiljana60@gmail.com

Небојша Милошевић   milosevic.matematika@gmail.com

Владимир Јовановић   jovanovicvladimir340@yahoo.com

Мирослав Маринковић   miroslavrussian@yandex.com

Вања Грабовац   grabovacvanja@gmail.com

Наташа Чобановић   natasacobanovic485@gmail.com

Горан Марјановић    goranmarjanovic88@gmail.com

Ненад Митрић    nenadmitric@yahoo.com

Давор Бардак  davor.bardak@yahoo.com

Мандица Танасић mandicatanasic.60@gmail.com

Миодраг Радовановић radovanovic.m@yahoo.com

Драгана Поњевић ponjevicdragana87@gmail.com

Санела Милосављевић sanelaveselinovic90@gmail.com

Ивана Брковић ivana.brkovic@yahoo.com

Горан Лукић dodeskadent66@gmail.com

Драженка Топић drazenka.topic@outlook.com

Ивана Живковић ivana3838@gmail.com

ДОЧЕКАЛИ СМО ПРВАЧИЋЕ

 Јучер, први дан школе, су се нови првачићи по први пут упознали са својим учитељицама. Нове ученике ће водити и учити учитељице: Бранка Пиваш, Радмила Топић, Мајана Радовановић и Андрејана Видић. Послије поздравног говора директора Бране Гојковића, дјеца су се упознала са животом и радом у школи, а пјесмама су их поздравили и петаци Зорана Зечевић и Данијел Радовановић. Пријему првог 1 разреда су присуствовали и генерални директор Рафинерије нафте у Броду Антолиј Караљус и шеф кабинета начелника Општине Брод Вања Николић те им уручили школске торбе са прибором. Школске торбе су поклон Рафинерије нафте, а школски прибор је обезбиједила Општина Брод. Учитељице су извршиле прве прозивке и повеле дјецу на час.

ОБАВЈЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ УЧЕНИКЕ И РОДИТЕЉЕ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ “СВЕТИ САВА” У БРОДУ

Обавјештавамо све ученике и родитеље наше Школе да ће настава у школској 2021/22. години почети у сриједу, 1. септембра. Према тренутном стању и упутствима Министарства просвјете и културе, настава ће се реализовати без подјеле одјељења на групе, а наставни часови ће трајати по 45 минута. У сатницу сваког наставног дана укључен је по један велики одмор у трајању 15 минута, и мали одмори у трајању од по 5 минута.

У централној школи у Броду настава ће се одвијати у двије смјене. Прва смјена почиње у 7,00 часова, а шести час се завршава у 12,05 часова. Друга смјена почиње у 13,00 часова, а шести час се завршава у 18,05 часова.

У централној школи у Броду, смјене ће се ротирати сваког мјесеца, онако како је то било до школске 2019/20. године. У подручним школама у Зборишту и Горњим Колибама настава ће се одвијати кроз комбинована одјељења и искључиво у првој смјени. Наставни дан у подручним школама ће се одвијати онако како је то било прије избијања пандемије вируса корона. Очекујемо да ће се овакав начин рада одржати и опстати, што опет зависи од обима погоршања ситуације, о чему ће благовремене одлуке доносити надлежне институције.

Сви путни правци, којима су саобраћали аутобуси за превоз ученика наше Школе, одржаваће се и даље по сатници по којој су саобраћали и прије избијања пандемије вируса корона.

Новина у овом дијелу је да се уводи нова аутобуска линија, која ће саобраћати од Основне школе до споменика у Новом полоју, и обухватаће све наше ученике овог насеља од старе школе у Полоју, до Змај Јовине улице, као и све оне ученике који из Змај Јовине улице гравитирају полазној станици код споменика.

Кад су у питању ученици који полажу право на кориштење ђачког превоза, апелујемо и на њих и на родитеље да правовремено испуне и овјере изјаве у шалтер сали општине Брод. Обрасци изјава ће бити подијељени ученицима да их родитељи преузму и овјере. Овјерене изјаве се МОРАЈУ доставити најдаље до 10. септембра. Сви они који не буду поштовали овај рок, сами ће сносити посљедице за губљење повластице бесплатног кориштења ђачког превоза

Пријем првачића ће се организовати и прилагодити тренутној епидемиолошкој ситуацији. Програм пријема ће се одржати за свако одјељење првог разреда посебно, по сљедећој сатници:

Програм за одјељење 1-1 разреда почеће у 8,00 часова, и трајаће до 8,30.

Програм за одјељење 1-2 разреда почеће у 8,45 часова, а трајаће до 9,15.

Програм за одјељење 1-3 разреда почеће у 9,30 часова, и трајаће до 10,00 часова.

И на крају програм за одјељење 1-4 разреда почеће у 10,15 часова, а забршиће у 10,45.

У полусатном програму првачићима ће се зажељети добродошлица, презентовати живот и рад ове школе, односно шта их очекује током деветогодишњег школовања. Уједно ће се искористити прилика да се подијеле ђачке торбе и пригодан наставни садржај у њима, које су заједно даровали Рафинерија нафте и општина Брод. Послије званичног програма и фотографисања за прву ђачку успомену, ученици и родитељи ће са својим учитељицама отићи у своје учионице на даље упознавање.

Ради обавезујућих мјера, прописаних да се примјењују приликом програма поводом пријема првачића, уз сваког ученика моћи ће да присуствује само по један родитељ.

Уз наду да ће ова школска година тећи нормалније него претходне двије, сви чланови колектива наше Школе желе свим ученицима успјешан рад, и да се радост и осмијех врате у срца и на лица наших ученика, а у душе родитеља и наставника да се врати задовољство.

О свим евентуалним промјенама ученици и родитељи ће бити благовремено обавијештавани.

БИЛИ СМО НА РАДНИЧКИМ – СПОРТСКИМ ИГРАМА

Наша екипа од 12 наставника је учествовала у радничким-спортским играма 23. и 24. 8. које су се одржавале у Бањи Врућици. Организатор игара је Синдикална организација РС, а учествовало је четрдесетак синдикалних организација (школа). Спортска битка се одвијала на десетак терена од којих су највише пажње привукли одбојка и мали фудбал.

Наша школа је освојила друго мјесто у женском куглању и друго мјесто у пикаду. Наравно, важно је учествовати, а не побиједити. Синдикалну организацију наше школе води Јованка Петковић, професор разредне наставе.