Антикорупцијска битка започиње у школи

Професор разредне наставе Дијана Радић, одјељењски старјешина 5-4 разреда, учесник је антикорупцијске кампање која већ другу годину траје кроз обуку ученика основношколског узраста. Министарство просвјете и културе РС са колегама из Федерације уз учешће Амбасаде САД -а у БиХ су организатори ове кампање која је данас у нашој школи поново доживјела реализацију у присуству представница Омладинско комуникационог центра.

Циљ радионице, коју је са својим разредом извела професорица Радић, је уочавање посљедица које настају толерисањем и трпљењем корупције у друштву. За илустрацију проблема професорица се одлучила да искористи народну приповијетку “Крепао котао” те су је ученици обрађивали кроз интеракцију.

Уводни дио је садржавао понављање наученог о корупцији у четвртом разреду а то су ученици учинили радом у паровима при чему су своје закључке лијепили на припремљен плакат. Наставак  је садржавао заједничко и самостално, тихо,  читање текста а након тога су кроз рад у групама закључивали о понашањима представника преваранта и поткупљивача о којима говори приповијетка.

На крају часа се уочавала реализација циља часа, исход, јер су ученици јасно исказали своје мишљење о поткупљивању и превари. Нарочито су бурно реаговали кад су исказивали мишљење о поткупљивању и превари међу пријатељима.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *