Ми ћемо да се дигитализујемо

Јучер су у вечерњим часовима представници Издавачке куће “Клет” из Београда, директор ИТ Илија Ћосовић и његов сарадник Огњен Шијан, гостовали код нас у медијатеци те су присутним  наставницима, родитељима ученика наше школе, те гостима из Средњошколског центра “Никола Тесла”, представили свој рад – е – учионицу. Гости из Београда су стигли код нас на позив руководства школе које је понесено жељом за осавремењавањем наставе уложило средства за набавку е – уџбеника за поједине предмете. Али како се ближе празници даривања, наши су гости унијели бесплатне кодове за све уџбенике те су они овим поклоном сада доступни свим разредима. Са нагласком да  програм рада није исти за Србију и Републику Српску.

Послије уводног говора Огњена Шијана, којим је присутнима представио издавачку кућу, дио “Клет групе” са сједиштем у Штутгарту, а која је једна од водећих образовних компанија у Европи,  улогу водитеља кроз е –  учионицу је преузео  директор ИТ – а. Присутни су могли видјети изглед е – учионице и послушати неколико  исјечака из лекције о историји. Електронском уџбенику се приступа кроз интернетску мрежу, а лекција или инсерт се емитује на великом екрану (телевизору) и видљив је свим ученицима. Постоје и додатне погодности у кориштењу е – учионице  које ће се у случају заинересованости наставника и ученика, дограђивати и разрађивати.

Након упутства о томе како ради е – учионица, позвани су наставници који су се изјаснили да желе примјењивати овакав начин рада, да се опробају у обради лекције те да разумију које погодности могу у раду с дјецом примјењивати користећи овакав уџбеник. А уџбеник нуди поред могућности емитовања мултимедијалног садржаја и pdf облик и линкове који проширују садржај уџбеника те самим тим и знање ученика.

Употреба електронских уџбеника је могућа због разведене интернетске мреже у цијелој школи и због нових lcd телевизора од 54 инча које је школа недавно набавила управо у циљу осавремењавања наставе.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *