Браво, Дејане

Ученик наше школе тј. будућег  8/2 разреда Дејан Лукић (13 год) је конструисао нано сателит (10x10x10 cm) који пружа интернет и мобилну конекцију са висине од 480 km. Његов пројекат је прихватила Америчка свемирска агенција (НАСА) путем конкурса NASA Launch Initiative program на којем су учествовали проналазачи из цијелог свијета, њих 706, како је истакао Дејан Лукић у разговору са новинарима, који се од 27.7. 2019. год, када је стигао одговор из Америке, веома занимају за овог нашег младог тинејџера, још једног показатеља да енглески језик и информатика, из којих је одличан у школи, у комбинацији вриједе веома много, наравно уз одличну општу информисаност.

Лансирање Дејановог сателита помоћу америчке ракете је планирано од 25. до 30. маја 2020. год. из Флориде са лансирне подлоге 39 А.

Израда би требала, по Дејановим садашњим предвиђањима, коштати око  20 000 КМ због специфичности конструкције. Сада смо сви на испиту јер треба помоћи дјечаку – проналазачу да сакупи новац, отјелотвори идеју за коју је добио прилику (признање) те да његов “сан” полети у орбиту сљедеће године. Странци плаћају лиценцу и лансирање али не и његову израду.

Овај успјех нашег ученика је нама свима обиљежио овогодишњи љетњи распуст и још једном нас увјерио да не спавају сви наши ученици „љетњи сан“ већ да има и оних који размишљају, труде се и уче и када нема наставе и не само за наставу. Испуњавају услове које захтјева НАСА у јавном конкурсу!

Мало је рећи, … браво Дејане!!!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *