САОПШТЕЊЕ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „СВЕТИ САВА“ ВЕЗАНО ЗА МАТУРАЛНУ ЗАБАВУ

Свима нам је добро познато да је, због пандемије Корона вируса, наставни процес реализован у посебним условима и на посебан начин. Таква посебна ситуација, иако су одређене мјере ублажене, и даље траје, и она ограничава многе активности, па и оне које се уско везују за школу.

Један од завршних, свечаних чинова на крају основног образовања, матурална забава, ове године је прописана Закључком Штаба за ванредне ситуације Републике Српске, на који начин и под којим условима може да се организује.

Прије него што наведемо ограничавајуће факторе, који су прописани овим Закључком, сматрамо да треба да ученике и родитеље упознамо са неким чињеницама које су такође битне за ову ситуацију.

  • Из безбједоносних разлога по своје ученике и наставнике ни једна основна школа у регији, гдје има више од 2 одјељења завршних разреда, није организовала матуралну забаву. Из истих разлога матуралну забаву нису организовали ни матуранти нашег Средњошколског центра.
  • Због грађевинских радова, везаних за реконструкцију ученичких тоалета, матурална забава се не може организовати у нашој школи, као што је то била пракса протеклих година.
  • Ограничавајуће мјере, прописане од стране Института за јавно здравље Републике Српске, продужене су до 22. јуна, с тим што нема сигурних најава да ће и тада бити значајније промијењене.
  • С обзиром на показатеље, који се свакодневно објављују, иако су одређене мјере попуштене, вирус не јењава, а број обољелих се и даље повећава.

Због свега овога што је напријед већ и речено, Штаб за посебне ситуације Републике Српске издао је и посебан Закључак, везан за начин организације матуралних забава у основним и средњим школама.

Закључком Штаба је наведено да се матуралне забаве могу организовати уз учешће максимално до 50 лица. Генерација наших матураната броји 90 ученика. Од тога је 54 матуранта изразило жељу да учествују у забави, с тим што сви наглашавају да је њихов једини услов да славе сви заједно. Кад се томе дода најмање четворо одјељенских старјешина и 10-ак званица, тај број прелази преко 60 учесника, што је знатно изнад дозвољеног броја 50 лица на једном мјесту.

Из досадашњих разговора кроз два одржана радна састанка на ову тему, примијетно је да овдје нико не тежи и не размишља о компромисном рјешењу које би се уклопило у прописане мјере, него, без обзира како оне гласе, поставља се услов да прослава може бити само ако славе сви заједно, без обзира на који се то број учесника односи.

При томе се потпуно занемарује окупљање учесника забаве и пратилаца пред саму забаву (мама, тата, брат, сестра, бака, дјед…), који најмање утростручују број присутних. И то више није 50, него 150 присутних. А то је такође прекомјерно окупљање, колико год оно другачије изгледало.

Ако би се број слављеника и уклопио у дозвољени број, све вријеме забаве обавезно је поштовати мјере прописане од Института за јавно здравље Републике Српске. То значи обавезна маска у затвореном простору, и стална дистанца од једног и по метра.

Предметни Закључак Штаба посебно наглашава одговорност руководстава школа за обавезно поштовање ових мјера, и то се наглашава чак у 3 ставке овог Закључка.

Узевши све ово у обзир, руководство Школе је заузело сљедеће ставове:

  • С обзиром да су ученицима деветог разреда, прошлог понедјељка, 8. јуна, подијељена свједочанства о завршеном школовању, они, послије тог чина, практично нису више ученици ове Школе.
  • С обзиром да су мјере, које условљавају број учесника забаве, продужене до 22. јуна, то значајно датумски удаљава ову забаву од дана од када су матуранти, преузимањем свједочанстава изашли из наше Школе, и ову забаву, ако би се и организовала, одвлачи на крај мјесеца јуна (26. или 27. јуни).
  • С обзиром да би се забава организовала у закупљеном простору, који није школски, сматрамо да у простору који није наш, и са ученицима који више нису наши ученици, не можемо преузети одговорност за организацију и контролу ситуације за вријеме матуралне забаве.
  • С обзиром да постоји јединствен и непоколебљив став код заинтересованих ученика да забава треба да се организује само уз учешће свих слављеника на једном мјесту, при томе не водећи рачуна о ономе ко треба да сноси одговорност за евентуалне нежељене посљедице, такође је разлог због кога нисмо спремни да изађемо из, нама обавезујућих, прописаних регулатива по било којој основи.

На састанку, одржаном у сриједу, 10. јуна договорено је:

  • Да се од ученика и родитеља формира радна група која ће организовати матуралну забаву.
  • Да се овој групи, на добровољној бази, (ако су спремни на сарадњу) прикључе и одјељенске старјешине ове генерације свршених основаца.
  • Да се радна група обрати за савјет или помоћ руководству Школе, али на начин да Школа не преузима одговорност за организацију, нити одговорност за било какве нежељене посљедице.

Ко год да на себе преузме организацију ове забаве, треба да има у виду сљедеће обавезујуће ствари:

  • Да поштује и примјењује прописане мјере заштите онако као оне гласе до 22. јуна, или ако се промијене, онако како ће гласити послије тог датума.
  • Да Полицијској станици Брод и општинском Штабу за ванредне мјере, пријаве ово окупљање.
  • Да за сваког ученика има овјерена сагласност родитеља да дозвољава да њихово дијете учествује на матуралној забави.

Желимо на крају да истакнемо да се ми на овај начин не ограђујемо од својих дојучерашњих ученика. И ми смо тужни због овакве ситуације, која је условила прекид или умањење једне лијепе традиције. Али, исто тако смо свјесни чињенице да једна оваква тужна ситуација, ако се отме контроли, може да буде још тужнија и ружнија, са нежељеним посљедицама по ученике и родитеље, а и за онога ко би преузео одговорност за њену организацију.

Искрено нам је жао што се овако растајемо, али сматрамо, кад већ можемо да бирамо између лоше и још лошије ситуације, боље да изаберемо мање лошу.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *