У сусрет почетку нове школске године

Препоруке Министарства просвјете и културе за ученике и родитеље у циљу спречавања ширења корона вируса у школама.

 • Ученик, који има симптоме Ковида 19 (кашаљ и кратак дах, бол у грлу, малаксалост, бол у мишићима, пролив, повраћање) те је потврђено или се сумња да је заражен или је био у контакту са обољелим, МОРА остати код куће и НЕ СМИЈЕ похађати наставу у згради Школе.
 • Родитељ/старатељ који има симптоме Ковида-19 (кашаљ и кратак дах, бол у грлу, малаксалост, бол у мишићима, пролив, повраћање), те је потврђено или се сумња или је био у контакту са обољелим, НЕ СМИЈЕ долазити по дијете у школу нити улазити у оквир школског дворишта.
 • Родитељ МОРА провјерити физичко стање ученика и његову тјелесну температуру прије поласка у школу.
 • Ученици МОРАЈУ одржавати хигијену руку и правилно се понашати у циљу спречавања ширења вируса у школској згради и ван ње. Након прања руку течним сапуном и водом, руке ће осушити папирним убрусом за једнократну употребу (након кориштења се баца у намјенску канту за отпад, са поклопцем). Ученици МОРАЈУ дезинфиковати руке прије почетка наставе односно прије уласка у учионицу. Учитељи и наставници ће подсјећати ученике на ове поступке и уколико треба, помоћи им.
 • Свако дијете МОРА понијети од куће свој школски прибор и ужину и неће их дијелити са другом дјецом.
 • Ученици МОРАЈУ да носе заштитне маске приликом уласка у школу, одласка у тоалет и на мјестима гдје се сусрећу са дјецом из других одјељења/разреда. У току часа ношење маски је препоручљиво само за осјетљиву дјецу. Маску ученици МОРАЈУ носити правилно и након сваког скидања маске МОРАЈУ опрати или дезинфиковати руке. Уколико буде потребно замијенити маску, искориштену маску МОРАЈУ одложити у отпад (канту са поклопцем). Сваки ученик МОРА у школу понијети и резервну маску.
 • Ученици ће ићи у тоалет само за вријеме часа јер неће излазити из учионице у току малог одмора у циљу смањења беспотребног сусрета са ученицима из других разреда / одјељења. У истом циљу, неће бити извођена ни кабинетска настава.
 • Уколико ученик покаже на настави симптоме Ковида -19 (кашаљ и кратак дах, бол у грлу, малаксалост, бол у мишићима, пролив, повраћање) МОРА се извести из учионице у посебну просторију за то намијењену. Обавјештавају се ученикови родитељи који МОРАЈУ у најкраћем року доћи по дијете. Учионица тога разреда ће се одмах провјетрити и дезинфиковати. Учитељ или наставник о томе МОРА обавијестити директора који МОРА обавијестити хигијенско – епидемиолошку службу Дома здравља.
 • Ученици са посебним потребама ће бити укључени у наставни процес и поштоваће се сметње које ученик има.
 • За осјетљиве и ученике са хроничним обољењима родитељи, поред свог мишљења, МОРАЈУ прије поласка у школу да доставе мишљење надлежног љекара о процјени здравственог стања и могућности похађања наставе.
 • Ученици у изолацији, ученици са хроничним обољењима и сви они ученици којима то препоручи надлежни доктор медицине, МОРАЈУ похађати наставу на даљину. Школа ће се опредијелити које интернет платформе ће за то користити на сличан начин као и у прољеће ове године. Наставници ће одвојити вријеме и за рад са овим ученицима. Ученицима који похађају наставу на даљину НЕ УПИСУЈУ се изостанци.
 • Организовање продуженог боравка и јутарњег чувања ће се одвијати поштујући прописане хигијенско-епидемиолошке мјере.
 • У ђачком превозу се МОРАЈУ поштивати препоруке Института за јавно здравство (обавезне маске и највећа могућа удаљеност међу ученицима).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *