Препоруке Института за јавно здравство Републике Српске о кориштењу маски у школама које ће се примјењивати од сутра

Значај ношења маски

Ковид 19 се најчешће преноси путем капљица које заражене особе избацују из уста током говора, нарочито гласног говора, пјевања, кихања и кашљања. Ова мјера ја нарочито важна када имамо знатан број заражених особа у друштвеној заједници. Маске за лице нису замјена за остале превентивне мјере као што су редовно и правилно прање руку, кашљање и кихање у марамицу, одржавање физичке удаљености од других особа те избјегавање додиривање уста, носа и очију.

Врсте маски

Медицинске маске

су маске за једнократну употребу и имају намјену да ограниче прелазак вируса у спољашњу средину. Намијењене су медицинским радницима  и ефикасне су ако се правилно користе.

Немедицинске маске за лице

Препорука је да се користе вишеслојне платнене маске. Овакве маске се могу прати детерџентом на температурама вишим од 60. Послије се пеглају. Маске које су се појавиле на тржишту, направљене од провидне пластике, које немају изглед визира и не налијежу на лице, немају ни адекватну заштитну улогу и не могу се користити за заштиту од ширња вируса.

Препоруке за ношење

Ученици треба да носе маске у школи. Маске се носе: приликом уласка и изласка, одласка у тоалет и мјестима гдје се срећу са дјецом из других одјељења. Ученици треба да носе маске и током наставе.

За ученике од првог до петог разреда је најважније да маска лијепо належе на лице и да је носе без скидања и помјерања. И ови ученици треба да користе маске током наставе ако учитељ процијени да их знају правилно користити. Нарочито је важно да ова дјеца носе маске ако је у друштвеној заједници повећан број обољелих.

За ученике од шестог до деветог разреда и ученике средњих школа је такођер важно ношење маске током наставе с обзиром на учесталији пренос инфекције у тој доби и због ефекта предметне наставе, односно контакта са већим бројем наставника.

С обзиром на дужину трајања наставе, ученици би требали имати са собом и резревну маску уколико се прва оштети, испрља или покваси. Иначе је једна маска довољна за један дан боравка у школи. Једнократна маска се мора бацити након употребе, а платнена опрати.

Уколико ученик из здравствених разлога не смије носити маску дуже вријеме или има неки инвалидитет везан за њено правилно кориштење, наставник мора остале ученике потицати на досљедно и правилно ношење маски.

Препоруке на наставнике

Маске се носе непрекидно, на исправан начин, да добро налијежу на лице и да покривају нос и уста те се обавезно носе у свим затвореним просторима у којима борави више лица. Након три или четири сата ношења маске, требало би ју замијенити.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *