ШКОЛСКА АКЦИЈА ЗБРИЊАВАЊА ЕЛЕКТРОНСКОГ И ЕЛЕКТРИЧНОГ ОТПАДА

Наша Школа је, од стране Инфо пункта Европске уније са сједиштем у Брчком, изабрана да учествује у едукативним активностима „Однеси свој електронски отпад на неко боље мјесто“. У сврху тога наших 40 ученика седмог и осмог разреда су, на ову тему, недавно учестовали на онлајн едукацији.

Ове едукативне активности су ушле у другу фазу у којој, практичним примјером, треба да покажемо да је наша Школа активни учесник у овом садржају, и да кроз активно учешће свих наших ученика изграђујемо свијест о збрињавању оваквог отпада.

У том циљу позивамо све наше ученике да током ове седмице, ако имају, са собом понесу старе потрошене батерије које су кориштене у електричним и електронским уређајима. Могу се донијети старе батерије од 1,5 до 9 волти, и убацити их у мали пластични контејнер, који је прилагођен тим намјенама, и који је постављен у холу школе близу улаза.

Кад је у питању остали е-отпад, осим старих батерија, наши ученици могу од куће да донесу старе покварене електронске и електричне уређаје тежине, максимално до 5 килограма, као на примјер: старе покварене мобилне телефоне, старе тастатуре, мишеве, кућишта старих рачунара и покварене мале електричне уређаје. Све што се донесе, може се одложити у холу школе иза паноа испред кога стоји мали контејнер за старе батерије. Ученици се могу обратити помоћним радницима или дежурним ученицима. Изнад мјеста одлагања е-отпада стоји натпис који одређује мјесто његовог депоновања.

Наглашавамо да, било шта, што се донесе од наведеног е-отпада, треба за то да имати одобрење родитеља.

Акција сакупљања овог отпада ће трајати од уторка до петка, од 20. до 23. априла.

Позивамо наше ученике да се укључе и подрже ову акцију, те тиме покажу да, развојем властите свијести о збрињавању свих врста отпада, можемо да доприносимо да наша Школа и наш град буду љепши, и да на тај начин чувамо своју околину и читаву планету.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *