СВЈЕТСКИ ДАН ЧИТАЊА НАГЛАС

Данас смо обиљежили свјетски дан читања наглас у нашем посебном одјељењу, јер читање наглас развија машту и критичко мишљење, нарочито ако је комбиновано са постављањем питања и разговором о прочитаном. Такође, читање наглас развија породично заједништво тако што окупља породицу, што може бити одлична прилика за разговор о многим важним темама.

Дефектолог – логопед Каролина Зечевић, водитељ посебног одјељења такође, наводи да није важно само да читате дјетету, важно је и шта му читате и како то чините. Читање треба да буде заједничка активност током које дијете поставља питања и заједно са одраслима разговара о ономе што му се чита. Важно је да одрасли мијењају начин говора, наглашавају битне дијелове приче, постављају питања дјетету, коментаришу, како би се осигурали да имају поред себе пажљивог слушаоца за кога читање има развојне добити. Читање је прилика да тандем родитељ – дијете развија блискост и боље се упозна. Пребрзо прелијетање преко текста, без задржавања на појединим дијеловима, није нарочито корисно. Одрасли би требали да се наоружају стрпљењем и спреме на то да ће дијете тражити да му се текст чита у више наврата. Поновно читање већ прочитаног текста је важно за богаћење рјечника и развијања самопоуздања.

Што се тиче избора књига, најбоље је да одрасли консултују дјецу и заједно изаберу ону која је и слушаоцу и читаоцу интересантна. Добро је да се изабере текст у којем нема пуно непознатих ријечи и предугих реченица, али у којем има нешто што је дјетету ново и што може да научи.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *