Дан матерњег језика обиљежен у НБ “Бранко Ћопић”

Јучер смо обиљежили Дан матерњег језика у Народној библиотеци “Бранко Ћопић” заједно са својим пријатељима, ученицима Основне школе “Лијешће”. Приредба је била дивна јер су се чуле разне пјесме везане за значај очувања матерњег језика. На матерњем језику свог родитеља рецитовали су Тодор Михајлов 2-2 и Софија, Радован и Марко Шукурма 3-3. Пјесму “Вуку Караџићу” је рецитовала члан рецитаторске секције Марија Друговић 2-1, на српском језику. Наше представљање је завршила ученица Зорана Зечевић вокалним извођењем пјесме “Расти, расти, мој зелени боре” у пратњи наставника музичког Дарка Божића. У уводном говору значај очувања матерњег језика је истакла Бојана Шашлић, школски библиотекар.

Поводом Дана матерњег језика у посебном одјељењу је одржана радионица у којој су се потрудили да на забаван и креативан начин прикажу азбуку и да обогате свијест о нашем језику. “Матерњи језик је дио културног идентитета народа, тачка препознавања, различитости, али и толеранције и разумијевања, стога је брига о матерњем језику начин доказивања свијести о богатству и култури народа. Обратите пажњу и трудите се да сачувате свој језик како бисте били што бољи говорни модел свом дјетету,” поручују наставници и ученици посебног одјељења. Посебно одјељење води дефектолог Каролина Зечевић.

У школској библиотеци је поводом Дана матерњег језика постављена изложба “Сизиф у борби против правописних грешака” Бојана Јокановића, а коју смо 2019. добили на поклон од Црквене општине Брод.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *