ОБИЉЕЖИЛИ СМО СВЈЕТСКИ ДАН ПОСВЕЋЕН ОСОБАМА СА ДАУНОВИМ СИНДРОМОМ

Код нас у Републици Српској, али и у свијету, 21. март се обиљежава као важан дан дјеце са Даун синдромом.

Овај синдром датира из далеке 1862. год. када је познати британски љекар Џон Лонгдон Даун први описао и класификовао стање, сада већ веома познатог синдрома, који се јавља на 650 новорођене дјеце. Синдром се распознаје одмах по рођењу, специфичним фенотипским изгледом, али коначна дијагностика се поставља на основу генетског тестирања. Такође, овај синдром се препознаје раном детекцијом за вријеме трудноће путем неинвазивних развоја тестова који се обављају у прва три мјесеца трудноће.

По рођењу дјетета, неопходно је дијете укључити у тимску подршку, јавити се стручњацима, слушати њихове савјете, и на тај начин ће се постићи максимално остваривање оптималних капацитета функционисања дјетета. Веома је важно да родитељи прихвате изазове, стање и да гледају своје дијете. Дијете са Даун синдромом остварује право на предшколско и основношколско образовање.

Тај период у расту и развоју дјетета је веома важан, и управо ће тај период бити темељ развоја моторичких, когнитивних, социо – емоционалних способности које су неопходне за успјешно укључивање дјетета као ученика у основну школу а касније у живот.

Основна школа носи велике обавезе, и кроз те обавезе дијете напредује. Ми смо у нашој школи заједнички реализовали радионицу, да бисмо подржали овај веома важан датум не само за дјецу са Даун синдромом, већ да бисмо кроз ове активности, које се реализују сваке године, подржали и родитеље те дјеце у њиховим досљедностима.

У радионици су учествовали ученици посебног одјељења, као и ученици 2-3 разреда којег води професор разредне наставе госпођа Мајана Радовановић. Подршку нам је дао наш Невен Зечевић, који нам је свима веома драго дијете.

Каролина Зечевић, мр дефектолог – логопед, реедукатор психомоторике

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *