160 ГОДИНА ОД СМРТИ ВУКА КАРАЏИЋА

Обиљежили смо 160 година од смрти Вука Караџића организовањем изложбе која је подсјетила на стил живота код нас у 19. вијеку уз помоћ инсерата из познате серије РТС-а “Вук Караџић”. Посебно су били изложени: факсимили са фотографијама Вукове куће, манастира Троноше, Вукове супруге и кћерке. За ученике старијег узраста смо изложили електронски примјерак Вуковог “Буквара”, преписку са супругом Аном, електронску изложбу Матице српске о Српском рјечнику те пано са примјерима етимолошког поријекла појединих ријечи.

За ученике нижег узраста били су изложени: бројни примјери кратких народних умотворина, стара азбука, Вукова азбука, књиге које се могу посудити из школске библиотеке за читање о Вуку Караџићу и слушали смо пјесму посвећену ћирилици. Ученици су обилазили изложено на часовима одјељењских заједница током читаве седмице.

Централна приредба за ученике посвећена Вуку Караџићу је одржана на дан његове смрти 7.2.2023. год. у 12 сати. Тада смо имали и госте. Послије директорице Ружице Маслић, ученицима и радницима школе се обратила и помоћник министра просвјете Наташа Цвијановић, поздравила ђаке и наставнике и скренула пажњу на значај употребе ћирилице међу омладином.

На приредби су учествовали: школски орекестар Дарка Божића са композицијом “Свилен конац”, Зорана Зечевић, ученица 7. разреда и Теодора Ђукић, ученица 6. разреда са пјесмама “Расти мој зелени боре” те “Густа ми магла паднала”, разред 5-3 учитеља Далибора Вукмана, отпјевавши двије народне пјесме и најмлађи учесник Виктор Малешевић, ученик 3. разреда и члан драмске секције учитељице Радмиле Топић, који је глумио Вука Караџића те поручио дјеци да воле и чувају ћирилицу.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *